Pensiunea „Casa Domniţei” a fost, în seara zilei de 30 mai, gazda unui eveniment editorial inedit, locul în care a fost prezentată oficial încă una dintre numeroasele premiere bănăţene. După o muncă de cercetare de câţiva ani, a fost lansată prima monografie arheologică a unei localităţi din România.
Asociaţia din Moşniţa pentru Iniţiative Comunitare şi Consiliul Local Moşniţa Nouă, alături de istorici şi arheologi de la Universitatea de Vest, au realizat lucrarea cu titlul „Geografia istorică a zonei Moşniţa Veche. Rezultatele cercetărilor arheologice de teren”, apărută la Editura BioFlux din Cluj-Napoca.
Odată cu lansarea volumului de peste 1000 de pagini, a fost organizată şi o expoziţie cu obiecte descoperite în cursul cercetării de teren, obiecte vechi de sute şi chiar de mii de ani.
O premieră pe plan naţional
„Monografia aceasta a comunei Moşniţa este inedită datorită faptului că este prima monografie sistematică, prima cercetare arheologică a hotarului unei comune. Dacă s-a pornit de la un singur obiectiv arheologic cunoscut în această comună, iată că după 3 ani am reuşit să identificăm un număr de 93 de aşezări din diferite epoci, ceea ce dovedeşte intensitatea de locuire extraordinară, chiar şi în această zonă în care cândva au existat mlaştini, în care habitatul a fost poate mai potrivnic locuirii. Ne întrebăm cât de importantă ar putea fi o astfel de cercetare pentru alte zone. Un alt lucru inedit este faptul că s-a reuşit utilizarea tehnicii moderne, de la GPS la imagini satelitare, pentru a identifica şi carta aceste aşezări, aceste situri arheologice. Un lucru important este că o astfel de lucrare nu este gândită neaparat pentru comunitatea ştiinţifică, deci nu neaparat pentru istorici şi arheologi, ci este îndreptată şi către marele public, către nespecialiştii în domeniu care sunt interesaţi de istoria comu