TIMISOARA. Ore in sir petrecute in masina sau in fata calculatorului, mancarea de tip fast food, lipsa activitatii fizice dar si factorii ereditari. Toate acestea sunt cauzele care duc la aparitia varicelor. O treime dintre romani sufera de aceasta afectiune.
In privinta varicelor, statisticile sunt subre. In fiecare an, in Romania, apar in jur de 100.000 de noi cazuri. Cele mai afectate sunt femeile, ele reprezentant 60 la suta din totalul bolnavilor.
In stadiul initial, varicele sunt doar inestetice, dar netratate, devin dureroase si pot duce la complicatii grave.
„Desi pare o afectiune nu foarte grava, in timp, se poate ajunge infirmitate prin aparitia insuficientei venoase cronice si faza ei cea mai grava, a ulcerului varicos, foarte greu de tratat, care impune niste costuri foarte mari iar pacientul nu mai este apt de munca, nu mai poate sa stea in picioare” atrage atentia Sorin Olariu, seful Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitaului Judetean.
In domeniul tratamentului varicelor au aparut o multime de metode sofisticate. Scleroterapia, operatiile cu laser, tehnica ablaţiei endovenoase segmentale cu radiofrecventa, terapia cu lumină Bioptron sunt cateva dintre acestea.
La Timisoara, in cadrul Spitalului Judetean, functioneaza un cabinet modern de flebologie, dotat cu aparatura moderna achizitionata de Universitatea de Medicina si Farmacie.
„ La Spitalul Judetean, ne-am aliniat si noi la secolul XXI si folosim, pe langa chirurgia conventionala in tratamentul varicelor, laserul enodovenos si radiofrecventa. In cadrul cabinetului de flebologie, care si-a reluat activitatea anul acesta, se practica tratamentul sclerozant al varicelor cu lumina pulsata sau prin injectarea de substante sclerozante” spune Sorin Olariu, seful Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitaului Judetean.
In cazul tratamentului cu laser, care impune internarea