Miniştrii au depus jurământul. Care sunt obiectivele şi provocările ce stau în faţa noului guvern? Noul premier, Iurie Leancă a repetat astăzi la ceremonia de învestitură că sarcina de bază a guvernului va fi apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, sau, după cum se spune în programul de guvernare: ”semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de asociere, de liberalizare a regimului de vize și de creare a spațiului economic comun cu Uniunea Europeană”.
Investind guvernul votat într-un moment în care puţini mai credeau că anticipatele pot fi evitate, preşedintele Nicolae Timofti i-a cerut Executivului să acţioneze în interesul oamenilor:
„Unde nu te duci în ţară, toţi aşteaptă schimbări în interesul omului. Eu vă doresc succes şi cred în dvs.”, le-a spus şeful statului miniştrilor, adăugând că majoritatea lor au făcut dovadă în guvernul anterior că ştiu să muncească.
Într-adevăr, cei mai mulţi dintre miniştrii cabinetului Leancă provin din guvernul Filat. Doar democraţii şi-au înlocuit un ministru, pe cel al culturii, celelalte patru substituţii datorându-se avansării lui Leancă şi omiterii liberalilor lui Mihai Ghimpu din arcul de guvernământ.
Proaspătul premier a numit momentul ca unul memorabil pentru istoria Republicii Moldova şi a spus că cabinetul său va continua ceea ce a început în anterioarele două guverne Vlad Filat, şeful său de partid:
„Executivul urmează să continue procesul de modernizare a ţării lansat de guvernele Filat I şi Filat II. Urmează să ne axăm pe reformele economice, pe funcţionalitatea instituţiilor statului, pe lupta împotriva corupţiei, flagel care ameninţa bazele statului, securitatea statului şi creează probleme cetăţenilor.”
Dar cea mai importantă sarcină a acestui cabinet ar fi să obţină pentru Republica Moldova statutul de stat asociat al Uniunii Eur