Specialiştii NASA susţin că astronauţii care ar dori să ajungă pe Marte s-ar supune unor riscuri uriaşe, potrivit The Independent.
Cel mai nociv pentru organismul uman este efectul radiaţiilor. Agenţia spaţială a analizat datele adunate de roverul Curiosity în zborul său către Planeta Roşie şi a ajuns la concluzia că spaţiul interplanetar este un mediu foarte ostil.
Spaţiul nu este gol, ci saturat cu particule încărcate. Unele provin de la ejecţiile coronariene de masă sau de la furtunile solare şi altele sunt produse de supernove, şi se numesc radiaţii cosmice galactice.
Acestea au efecte diferite asupra corpului uman. Un astronaut s-ar simţi foarte rău dacă ar fi lovit de un val de particule solare şi nu ar purta costumul special. În interiorul navei spaţiale, riscul ca aceste particule să-i afecteze pe oameni este redus considerabil.
Razele cosmice galactice, fiind rezultatul exploziei unei stele, lovesc cu o energie mult mai mare şi pot penetra scuturile metalice ale navei. Ele sunt aproape imposibile de oprit.
Efectele radiaţiilor interplanetare asupra corpului uman nu sunt încă foarte bine cunoscute. Până de curând, oamenii de ştiinţă aveau informaţii puţine despre cât de multe radiaţii pot trece de învelişul navei în timpul unei călătorii. Roverul Curiosity a schimbat acest lucru. Maşinăria de 2 tone este dotată cu un număr uriaş de senzori şi, timp de 235 de zile, cât a durat drumul către Marte, a înregistrat nivelul de radiaţii.
Nava în care roverul a zburat către Planeta Roşie este similară celei care va fi construită pentru misiunile cu pasageri umani. În medie, a fost înregistrat un nivel de radiaţie de 1,8 millisierveţi pe zi. Pe Terra, corpul uman este supus la numai 3 miliseverţi într-un an.
Într-un drum dus-întors către Marte, astronauţii şi-ar petrece aproape 360 de zile pe navă. Potrivit acestui cercetătoril