Bucureştenii care nu vor să-şi sterilizeazeze câinii vor fi obligaţi să plătească 150 de lei către municipalitate, potrivit unei hotărâri votate în majoritate de consilierii municipali, care au luat în discuţie patru proiecte privind situaţia maidanezilor din Capitală.
Proiectul privind controlul reproducerii câinilor prevede obligaţia tuturor deţinătorilor de câini în vârstă de peste şase luni din Bucureşti să-i sterilizeze în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Excepţie de la această prevedere vor face câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, dar şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare, acest lucru urmând să fie confirmat prin semnătura şi parafa medicului veterinar.
În cazul în care nu vor să-şi sterilizeze câinii, bucureştenii vor plăti 150 de lei pentru fiecare câine.
De asemenea, consilierii au mai hotărât ca ONG-urile să poată adopta gratuit 100 de câini/an, iar persoanele fizice să poată adopta câte un câinepe an.
Cei care vor să adopte mai mult de atât vor plăti o taxă de adopţie de 150 de lei pentru fiecare câine adoptat din bazele Administraţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), taxă care va fi valabilă atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.
Cei care abandonează câinii adoptaţi nu vor mai avea voie la o nouă adopţie timp de un an de zile.
Consilierii au respins articolul din hotărâre prin care bucureştenii care vor hrăni maidanezii vor fi amendaţi.
ASPA are obligaţia să facă o bază de date unică unde să înregistreze toate datele de identificare ale câinilor. Bucureştenii care nu îşi înregistrează câinii, indiferent că sunt de rasă s