Se emoționează ori de câte ori vorbește despre copii. Și caută prilejuri să fie în preajma lor. Pentru că nimic nu se compară cu puritatea unui copil. “Un copil este tot ce poate fi mai frumos pe lume. Bucuria lor și ochișorii aceia, pe care îi fac maaari-mari, atunci când scot fiecare jucărie și le-o dăruiesc, ei bine, aceasta este singura răsplată pe care o aștept.” Fericirea celor mici este fericirea doamnei Rita Shapira. “Aceasta este povestea mea.” Dar povestea noastră abia începe.
Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Rita Shapira, sculptor cu mare recunoaștere internațională, a urmat cursurile Academiei de Artă din Bucureşti, unde a studiat sculptura cu maestrul Medrea. Apoi, în 1972 a emigrat în Israel. Ca artist, a participat la majoritatea expozițiilor de sculptură şi artă decorativă din România. Operele sale fac parte din colecții private aflate în țări precum Canada, Mexic, Statele Unite, Elveția, România şi Israel.
Înainte de a-și spune povestea, îți dai seama ce fel de om este privindu-i sculpturile: rotunjimi calde, calme, care îți inspiră liniște și bunătate. Sunt lucrările din seria “Jocuri de copii”: “Jocul cu bile”, “Jocul cu sfârleaza” și așa mai departe. Copiii o inspiră mereu. Puritatea lor se transformă în arta Ritei Shapira.
Din dragoste pentru orfani
Am cunoscut-o pe doamna Rita Shapira anul trecut, de Moș Nicolae. Tocmai donase Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti lucrarea “Dialog – viitorul copiilor”. “Avem cele trei rase – nichelul este rasa albă, alama – rasa galbenă și cuprul - rasa neagră -sunt acele jumătăți de fețe, iar la baza lor avem Maternitate”. Partea aceasta este din marmură, șlefuită rotund și cald, de parcă simți revărsându-se în jurul tău cea mai frumoasă dragoste: aceea dintre mamă și copil.
Tremura de emoție. Urma să vină un grup de copii orfani, pentru care pregătise d