În topul țărilor europene care generează cele mai multe deșeuri alimentare, România se află pe locul 10 din 27 de țări analizate - arată un studiu recent, care a urmărit comportamentul de consum al europenilor. Paradoxal, deşi criza economică nu pare "pe ducă", ba dimpotrivă, îşi tot arată colţii, risipa de alimente rămâne una dintre marile probleme ale lumii moderne în țările dezvoltate. În topul țărilor europene care generează cele mai multe deșeuri alimentare, România se află pe locul 10 din 27 de țări analizate - arată un studiu recent, care a urmărit comportamentul de consum al europenilor. Paradoxal, deşi criza economică nu pare "pe ducă", ba dimpotrivă, îşi tot arată colţii, risipa de alimente rămâne una dintre marile probleme ale lumii moderne în țările dezvoltate.
Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că, prin educaţie şi tehnologie, se poate reduce acest comportament excentric cu până la 60% . Şi a desemnat anul 2014 drept an al luptei împotriva risipei de alimente, iar până în 2025 se dorește o reducere cu 50% a deșeurilor alimentare.
Cauzele principale ale acestor pierderi sunt planificarea defectuoasă - anumite segmente de populație îşi supraestimează nevoile reale de consum și cumpără prea multă mâncare, mai ales în contexte de tipul aniversări sau sărbători - și depozitează incorect produsele alimentare în frigider și cămară. Aproximativ 42% din risipa de alimente la nivel european este generată de gospodăriile individuale.
O altă "sursă" a risipei o reprezintă aparatura electrocasnică învechită, care nu dispune de cele mai noi tehnologii de preparare şi conservare (refrigerar
„Risipa de alimente în România este sub nivelul din alte state Occidentale, însă se remarcă o creștere a acestui fenomen și pe plan local, ca urmare a modificărilor obiceiurilor de consum", constată autorii studiului.