Producatorii si distribuitorii de gaze cer, cu vehementa, cresterea tarifelor de distributie, motivand ca nu mai pot suporta din propriul buzunar costurile. In loc sa incerce sa coreleze preturile cu puterea de cumparare, ANRE a ajuns sa le planga pe umar, invocand faptul ca in Romania, tarifele sunt printre cele mai mici din UE.
Dincolo de scumpirea gazelor deja batuta in cuie, de 10% din 2013 (8% din iulie si inca 2% din octombrie), E.ON Romania si GDF Suez au cerut scumpirea suplimentara a tarifelor de distributie cu 10%, ceea ce ar duce la scumpirea gazelor cu inca 3%.
Autoritatile tind sa le dea dreptate, ba mai mult chiar, au ajuns sa le planga de mila.
“Romania acum are un pret la energie cu 25-30% mai mic decat pretul mediu din Uniunea Europeana (UE)”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Niculae Havrilet, presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Havrilet stie ca romanii o duc greu, au venituri reduse si le este imposibil sa plateasca tarifele la nivel occidental. Are si o solutie – una bulversanta:
“Acum se pune problema, daca este prea mare pretul la energie electrica sau venitul in general, puterea de cumparare este mai mica? Guvernele sa se ingrijeasca pentru cresterea veniturilor populatiei, cresterea salariilor si a puterii de cumparare”, a spus Havrilet.
Cu alte cuvinte, solutia este sa crestem salariile, nu sa mentinem tarifele la un nivel suportabil pentru populatie.
In aceiasi zi, ministrul Energiei, Constantin Nita venea cu o declaratie la fel de transanta.
„Sa spunem ca poporul roman este rabdator si suporta anumite cresteri de preturi, insa investitorii care nu investesc in energie si investesc in alte domenii de activitate nu sunt multumiti”, a declarat Constantin Nita.
Declaratia soc l-ar putea costa pos