Scriam acum două săptămâni despre Poliția Locală din Bacău, care angajase o firmă de pază pentru a-i face treaba. Și nu pe mărunțiș, ci pe bani buni, aproape două milioane de euro.
Ei bine, nu e un caz izolat. Am putea spune că începe să fie deja o epidemie. Căci cazurile se înmulțesc. La început, doar primăriile de sector din București și cele ale unor orașe mai mari angajau, pe milioane de euro, firme de pază care să facă ceea ce nu fac inutilii de la Poliția Locală. Onțanu, cel puțin, a angajat simultan cam trei-patru firme de pază, conduse de foști amici de-ai lui din armată, Securitate, Miliție. În sectorul 3, de asemeni, firmele de pază sunt folosite pe post de polițiști locali. De fapt, nu există sector din București în care privații să nu fi preluat, contra unor sume bune și a unor parandărături pe măsură, frâiele ordinii publice. Cu ce se mai ocupă angajații Poliției Locale în aceste condiții? Cu alte lucruri, pentru care nu sunt pregătiți, cum ar fi dirijarea circulației sau goana după mașinile parcate ilegal, numai bune de ridicat și de muls de bani.
Moda, se pare, a ajuns și la Bistrița, unde Poliția Locală tocmai a acordat firmei Grup Est Security un contract de 196.052 de lei plus TVA pentru a păzi obiectivele administrației locale. Nu e nimic mai plăcut decât să vezi că unități aflate în subordinea administrației locale, care se plâng că nu au bani, nu au personal și nu pot face față cerințelor cetățenilor găsesc, la nevoie, sume mai mici sau mai mari pentru a-și externaliza serviciile. E ca în cazul armatei americane, care are cel mai mare buget din lume, dar folosea în Irak și Afganistan contractori particulari, de genul Blackwater. NIște băieți cu mușchi, cu arme și utilaje de ultimul răcnet, dar fără prea mult creier și, mai ales, fără responsabilități. Păstrând proporțiile, la fel se întâmplă și pe la noi. Poliția Locală, înființ