La Chișinău a fost învestit oficial noul Cabinet de miniștri, condus de Iurie Leancă. Membrii Guvernului au depus jurământul vineri în fața președintelui, Nicolae Timofti.
Despre funcționalitatea noului Executiv, dar și despre eventuale disensiuni ce pot apărea între liderii coaliției de guvernare, a discutat Valeria Vițu cu expertul IDIS "Viitorul", Corneliu Ciurea.
”Mă așteptam ca actuala componență a Executivului să fie modificată. Trebuie să recunoaștem că sunt miniștri cu anumite probleme cu justiția din această cauză nu putem decât constata că noul Cabinet este rodul unui compromis politic foarte dificil, spune la RFI Corneliu Ciurea.
Potrivit comentatorului de la Chișinău, diplomatul Iurie Leancă, ales premier, trebuie să însușească arta ”bătutului cu pumnul în masă” pentru că un Cabinet de coaliție, pe lângă calități diplomatice, are nevoie și de o duritate caracteristică mai mult estului, decât vestului.
”O nouă coaliție de guvernare doar pentru a trece puntea – Summitul de la Vilnius”
Corneliu Ciurea e de părere că acest Guvern nu a fost creat pentru ca să dăinuie.”A fost o coaliție făcută ad-hoc, în scopul înfrățirii și cu diavolul pentru a trece puntea, puntea fiind evident summitul de la Vilnius din toamnă. Din această cauză, adversarii care la un moment dat au ajuns la un conflict ce a atins cote paroxistice, au făcut un pas înapoi și au acceptat să conviețuiască încă o perioadă de timp. Eu nu cred că o asemenea coaliție poate să dureze un an și jumătate. Dacă va dura, va trebui să ne scoatem pălăriile în fața lor, susține Ciurea.
Comentatorul politic consideră că actuala Coaliție va rezista cel mult până în martie-aprilie anul viitor, atunci când R.Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE, iar ulterior vor reizbucni scandalurile, conflictele și în ajun de alegeri vom avea din nou doar ruine politice.