Şase persoane din judeţ au ajuns în acest an la spital din cauza unor intoxicaţii alimentare cu Salmonella. Patru dintre îmbolnăviri au fost înregistrate în această lună, iar două în aprilie, a informat ieri conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care se aşteaptă la o creştere a numărului de infecţii cu Salmonella odată cu încălzirea vremii.
Potrivit responsabililor instituţiei, în luna mai a fost internată cu salmoneloză o fetiţă de 1 an şi un bărbat de 33 de ani, din zona Suceava, precum şi o femeie de 69 de ani şi o fată de 11 ani, din zona Câmpulung Moldovenesc. În aprilie, infecţia cu Salmonella a băgat în spital o femeie de 45 de ani şi un bărbat de 75 de ani, din zona Rădăuţi. În toate cele şase cazuri a fost vorba de forme uşoare de boală, însă anchetele epidemiologice declanşate de DSP nu au putut stabili sursa îmbolnăvirilor.
„Nu au fost focare de boală, ci doar cazuri izolate”, au precizat responsabilii instituţiei, care atrag atenţia că infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.
33 de îmbolnăviri cu Salmonella în 2012, în creştere faţă de 2011
„Orice tip de mâncare poate fi contaminat cu această bacterie. Alimentele care transmit cel mai adesea Salmonella sunt carnea, în special de pui, cremele, sosurile, fructele de mare, ouăle şi lactatele. Majoritatea produselor contaminate arată şi miros normal”, au adăugat responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
Toxiinfecţia alimentară cu Salmonella se manifestă prin febră, greţuri, vărsături, diaree, dureri musculare şi în epigastru, frisoane. Perioada de incubaţie variază între şase ore şi două zile, în funcţie de rezistenţa organismului. Persoanele cele mai expuse la contaminarea cu această bacterie sunt cele cu sistemul imunitar slăbit, copiii şi vâr