Mirosurile de la staţia de epurare din lunca râului Suceava reprezintă o problemă majoră pe care reprezentanţii ACET o recunosc, dar pe care nu o pot remedia, cel puţin deocamdată.
Totuşi, rezolvarea ar putea veni mai rapid decât se preconizează. Reprezentanţii unei firme particulare au venit cu două soluţii prin care încearcă să ne scape de mirosurile pestilenţiale care ne-au întors şi continuă să ne întoarcă stomacurile pe dos la orice trecere prin zona Iulius Mall – Bazar, şi nu numai.
Philip Rozopol, directorul de dezvoltare al firmei Stericycle, societate cu capital american, a arătat care ar fi soluţiile.
Mai întâi este vorba de o soluţie pe termen mediu şi lung prin folosirea energiei verzi produse de Mondeco, societate care se ocupă cu incinerarea deşeurilor şi care se află doi paşi de staţia de epurare a ACET Suceava.
„Prin furnizarea energiei verzi se va reuşi suplimentarea cantităţii de energie termică de care ACET are nevoie pentru a usca nămolurile existente în staţia de epurare, pentru ca mai apoi aceste nămoluri să fie incinerate sau depozitate în spaţii autorizate. În felul acesta, cantitatea de nămol va fi mult mai mică decât cea înregistrată în acest moment”, a arătat Philip Rozopol.
O altă soluţie tehnică avansată de către directorul de dezvoltare al firmei Stericycle este aceea a centrifugării nămolurilor şi tratatea enzimatică a acestora, ceea ce ar duce la o reducere cu 75% a volumului actual. Potrivit lui Rozopol, lichidul rezultat din centrifugare ar urma să fie utilizat în fermentatoarele din staţia de biogaz .
„Am mers în teren cu domnul director al ACET, Ştefan Groza, pentru a vedea concret care sunt variantele de transport al energiei termice de la Mondeco la staţia de epurare. Urmează să facem şi calcule pentru a vedea ce presupune din punct de vedere financiar aplicarea acestor soluţii, iar până la 1 au