Principala cauză de mortalitate în lume este alimentația nesănătoasă, potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății. Anual, 14 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauză că nu sunt atenți la ce mănâncă. Sursa: SHUTTERSTOCK
Specialiștii români atrag atenția asupra asupra lipsei de educație a românilor privind stilul de viață sănătos și alimentație. „Aflându-se în faţa unei plaje imense de produse alimentare, mulţi oameni nu ştiu ce să aleagă ca să le fie benefic pentru sănătate. Din păcate, mulţi sunt cei care încă nu cunosc regulile de bază ale unui stil alimentar sănătos, de aceea este foarte important rolul specialistului în nutriţie”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, în cadrul cadrul simpozionului „Nutriţie, Sănătate, Longevitate”.
Lipsa unei educaţii nutriţionale provoacă boli cronice diverse. „Un program de nutriţie individualizat şi echilibrat include prezenţa tuturor grupelor alimentare, consumate cu moderaţie şi variaţie. Este extrem de important să cunoaştem ce înseamnă un aport alimentar optim din punct de vedere nutriţional”, a adăugat și prof.dr Gabriela Radulian, şef secţie Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice”, citată de Agerpres.
Foarte importantă este cunoașterea pirmaidei alimentare, a declarat și prof. dr. Mariana Graur. „Pentru ca alimentaţia să fie sănătoasă, este foarte important să cunoaştem grupurile de produse care formează piramida alimentară şi să ştim în ce proporţii trebuie consumate”.