La mare, la soare. Odata cu cu venirea primăverii degustăm mai des vinuri albe, răcoroase, cu arome de citrice și ierburi, care rimează cu după-amiezele lungi petrecute la terasă sau cu week-endurile însorite de la malul mării
Selecția pe care vi-o propun astazi este, de fapt, o listă de soiuri celebre de struguri și vinuri provenite din România, Franța, Italia sau Chile.
1. Soave – așa cum îi spune și numele este un vin gingaș și delicat, menit să te răcorească și să-ți încânte papilele cu o mineralitate fină. Este îndeobște un vin produs în regiunea Veneto, din struguri Garganera, apreciați pentru aroma lor delicată de lămâie și migdale. Cu 60 de milioane de sticle pe an, Soave este de departe cel mai mare DOC (denumire de origine controlată) de vin alb din Italia. Asemeni altor vinuri care poartă această denumire, Soave Cantine di Ora are în plus și o urmă de Trebbiano în cupaj, care îi dă ceva mai mult corp și aromă, un amanunt important pentru cei care apreciază întotdeauna un buchet complex de arome în pahar.
2. Rhein Riesling– Rieslingul este un strugure originar din regiunea Rinului, cu o aciditate pronunțată și o aromă florală foarte persistentă. De obicei, dă naștere unui vin ușor, aromat, cu o aciditate vivace și o cantitate scăzută de alcool. Germania cultivă Riesling mai mult decât orice altă țară și produce cele mai bune vinuri de acest soi din lume. La noi în țară, producătorii de la Oprișor au reușit să imite foarte bine buchetul ierbos și răcoritor al rieslingurilor nemțești într-un vin care vă poate fi un companion perfect pentru un aperitiv ușor de vară.
3. Muscadet – Produs dintr-un soi specific regiunii Valea Loarei, Melon de Bourgogne, Muscadetul este un vin sec, răcoros, excelent pentru zilele călduroase de vară. Muscadet Sevre et Maine este cea mai cunoscută denumire de origine controlată din regiune, iar vinul care