A devenit vedetă după ce a condus cele mai violente evenimente de după 1989 în România - mineriadele. Mai târziu, s-a afirmat ca poetul de după gratii. Puţini ştiu însă că Miron Cozma a fost, în tinereţe, cu adevărat sufletul petrecerii. A devenit vedetă după ce a condus cele mai violente evenimente de după 1989 în România - mineriadele. Mai târziu, s-a afirmat ca poetul de după gratii. Puţini ştiu însă că Miron Cozma a fost, în tinereţe, cu adevărat sufletul petrecerii.
Liderul minerilor din Valea Jiului a fost DJ în discotecile din regie, în anii '70, pe când era muncitor necalificat, şi dădea muzică pe valută pe Litoralul românesc.
"Am fost DJ opt ani de zile, din 1970. Puţini ştiu că am ţinut discoteci în Bucureşti. Numele de «303», « Grajdurile regale», «Sportul studenţesc» vă spun ceva? Erau în Regie... Am ţinut discoteca în subsolul Regiei, apoi în Eforie Sud, în «Bar elveţian»pe valută, pentru italieni, pe vremea lui Ceauşescu, apoi la Suceava. Ţineam foarte mult la ceea ce făceam, în permanenţă încercam să fiu corect cu ceea ce era în jurul meu, pentru a fi împăcat cu propria conştiinţă", a dezvaluit Miron Cozma în emisiunea "Răi da' buni".
Dar Miron Cozma nu a fost doar inspirat de viaţa de zi cu zi pentru a-şi scrie poeziile, ci şi sursă de inspiraţie pentru piese muzicale de succes.
"Cu camaşa ruptă-n coate şi cu părul dat pe spate/ Am tras aer şi-am intrat unde mulţi n-or cutezat", sunt versuri dintr-o piesă a lui Tinu Veresejan, compusă special pentru Miron Cozma, cel mai cunoscut ortac al României.
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a executat zece ani de închisoare din cei 18 la câţi a fost condamnat, o parte din pedeapsă fiindu-i parţial graţiată în decembrie 2004, printr-un demers al fostului preşedinte Ion Iliescu.
În perioada în care a fost încarcerat, minerul a trăit o poveste de dragoste cu cântăreaţa Marine