Cei mai multi dintre noi stiu ca zaharul trebuie consumat cu moderatie si evita excesul. Putini au idee insa ca zaharul este ascuns in alimente care ne sunt prezentate ca fiind sanatoase. Afla unde si cat zahar se ascunde in mancare.
In marea majoritate a alimentelor produse la scara industriala, producatorii adauga zahar pentru imbunatatirea gustului. Tehnica este urmatoarea: dupa ce se scoate grasimea dintr-un produs prelucrat este adaugat zahar pentru a "repara" gustul.
Zaharul este ingredientul care repara gustul unor alimente dintre cele mai variate, de la iaurturi degresate pana la sosuri si creme... sarate, scrie BBC.
Din acest motiv, multe alimente pe care le trecem in categoria celor sanatoase - cum ar fi iaurt, alimente cu putine calorii, sucurile de fructe - contin mai mult zahar decat ne dam seama. Exact pe acelasi principiu functioneaza si sarea.
In plus, zaharul adaugat este cel care creste valabilitatea unor produse alimentare. Spre exemplu, painea poate contine zahar pentru a-si pastra prospetimea. Zahar adaugat contin si cerealele pentru micul dejun, dar si conservele din fructe si legume.
Medicii spun ca zaharul ascuns in alimente este mult mai nesanatos decat cel consumat constient, pentru ca, in cazul celui ascuns, de cele mai multe ori, e greu de ghicit cantitatea.
De la zahar la grasime viscerala
Alimentele contin in mod natural diferite tipuri de zaharuri. Acestea sunt descompuse in glucoza si fructoza si absorbite in sange. Pe de alta parte, fructoza este transformata in glucoza la nivelul ficatului. Excesul de zahar inseamna exces de glucoza, pe care ficatul o transforma in grasime. O parte din aceasta grasime sta in ficat, o alta este depusa in jurul organelor si in tesutul subcutanat.
Consumul in cantitati crescute de zahar poate favoriza diabetul