O bombă socială stă să explodeze, iar guvernul de centru-stinga din România este preocupat de ascunderea sub preș a problemelor.
Comisarul Uniunii Europene, Gunther Oettinger, care a calificat România, Bulgaria si Italia drept „țări aproape neguvernabile”, a sîrnit reacţia imediata a Bucurestiului. Care au fost argumentele comisarului Uniunii si care sunt contrargumentele Bucurestiului...
Vazuta pe deasupra, Romănia pare o tara fara mari probleme, in care statul asigura salariile functionarilor sai si in care instituiile publice functioneaza. Privita mai atent, insa, tara se afla pe muchie de cutit, iar nemultumirile sint pe cale sa izbucneasca in multe locuri; astazi minerii din bazinul carbonifer Gorj au iesit in strada, acum o saptamina s-au mobilizat soferii de tir, acum trei saptamini cercetatorii de la Institutul de Proiectare si Cercetare pentru Utilaje Petroliere din Ploiesti au cerut din nou eutanasierea fiindca nu si-au luat salariile de doi ani.
O bomba sociala sta sa explodeze, iar guvernul de centru-stinga din Romania este mai preocupat de ascunderea sub preș a problemelor, decit de rezolvarea lor. Dar probabil ca acesta ar fi doar unul dintre aspectele la care s-a referit Gunter Oettinger, unul dintre cei mai moderati si experimentati Comisari europeni, care coordoneaza domeniul energiei, atunci cind a spus ca Romania, Bulgaria si Italia „nu prea pot fi guvernate”.
Ulterior guvernul german a negat ca ar putea face o astfel de referire in privinta Italiei, fara sa retracteze totusi criticile facute la adresa Romaniei si Bulgariei. Oettinger, fost prim-ministru al landului Baden-Württemberg, a deplins starea jalnica in care se afla Europa, si-a criticat propria Comisie si chiar guvernul german din care face parte partidul sau crestin-democrat.
Ministrul român de externe a cerut explicatii, iar premieru