Dacă ai început să citeşti acest articol în faţa biroului, cu un sandviş într-o mână şi cu cealaltă mână pe tastatură, atunci te numeri printre cei care nu au parte de o pauză de masă în adevăratul sens al cuvântului. Un obicei care se transformă în stil de viaţă pentru tot mai mulţi angajaţi.
Pauza de masă a devenit în ultima vreme o parte a zilei de muncă pe care majoritatea oamenilor au început să o ocolească. Nu din comoditate, ci pur şi simplu din lipsă de timp, iar criza economică din ultimii ani şi-a adus din plin contribuţia la această stare de fapt.
Un studiu recent a arătat că timpul dedicat mâncatului la serviciu s-a scurtat considerabil, urmare a faptului că angajaţii încearcă să ducă la capăt toate sarcinile primite.
Doctorul Shona Wilkinson, nutriţionist la Centrul Nutri din Londra, a realizat pentru „Daily Mirror” o listă cu feluri de mâncare numai bune pentru a avea energie la locul de muncă. Aceasta a avertizat că atunci când suntem ocupaţi avem tendinţa de a mânca alimente prelucrate care sunt pline de grăsimi şi de zahăr: „Gustările dulci sau bogate în carbohidraţi vor provoca o scădere bruscă a tonusului în jurul orei patru după amiaza. Pe moment, acestea îţi vor da o explozie de energie, dar apoi vei simţi o scădere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, provocând oboseală şi letargie, proteinele fiind cele care ne ajută să fim energici pentru o perioadă lungă de timp”, arată doctor Shona.
„Luarea mesei în grabă poate fi dăunătoare dintr-o multitudine de cauze“, avertizează Shona Wilkinson. Este foarte important să stai drept atunci când mănânci, nu aplecat peste birou, pentru că poziţia corectă ajută digestia şi poate reduce balonarea şi disconfortul. Apoi, dacă înghiţim pe fugă, organismul nu va elibera hormonii care dau senzaţia de saţietate şi vom continua să mâncăm."
Pentru un prânz luat în grabă există însă un