Statul român nu decontează nici jumătate din banii pe care românii îi plătesc pentru a se trata în spitalele din străinătate. În funcţie de costul tratamentului şi de diagnostic, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează asiguraţilor doar o parte din bani şi doar după ce pacienţii au achitat mai întâi factura din propriul buzunar.
În ciuda condiţiilor foarte bune pe care pacienţii le primesc în străinătate, cei mai mulţi români preferă să se trateze în ţară. Asta pentru că banii pe care îi cheltuie peste graniţă nu le sunt decontaţi în totalitate de statul român.
"Pacientul trebuie să-şi plătească serviciile medicale şi să abia ulterior să îi deconteze de la statul român. Acesta ar putea să fie un impediment, o limitare a pacienţilor în alte state", a precizat Cristiana Ciortea, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
Indiferent de costul unui tratament în străinătate, statul român decontează asiguraţilor maxim 4.500 de euro.
"Chiar dacă o operaţie costă într-o ţară a Uniunii Europene mii de euro, la noi tariful maxim este de aproximativ 4.500", a menţionat Emilia Groza, preşedinte Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.
Mai mulţi manageri de spitale, medici, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au discutat astăzi la Cluj despre dreptul românilor de a se trata în orice stat comunitar, beneficiind de asigurarea obligatorie pe care o plătesc în România.
Reporter: Anca BACIU
Imagine: Călin FEDELEŞ