Disfunctiile cognitive postoperatorii reprezinta una dintre complicatiile anesteziei generale. La persoanele de vârsta a 3-a, aceste disfuntii se pot transforma in boala Alzheimer sau alte forme ale demenței senile.
Aproximativ unul din zece persoane aflata la vârsta a 3-a suferă de tulburări de memorie, atentie, limbaj, pacientilor suferind de dementa senile le este dificil să se concentreze, sa planifice sau sa-si controleze propriile acțiuni. Dementa instaurta la batranete are multe motive. Recent, specialiștii de la Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala (Franța) și de la Universitatea din Bordeaux, condusi de profesorul Francois Stark, au descoperit un alt factor de risc: anestezia generală crește riscul aparitiei demenței senilă cu 35%.
Rezultatele au fost prezentate in cadrul Euroanaesthesia-2013, Congresul anual al Societatii Europene de Anestezie (ESA).
Practic, toate anestezicele cunoscute afecteaza negativ sistemul nervos central. Efectele lor sunt diverse, iar unul dintre acestea este disfunctia cognitiva postoperatorie (POCD). Simptomele disfunctiei sunt aproape aceeași cu ale demenței legate de vârstă. La pacientii varstnici supusi unei interventii chirurgicale, POCD apare în mai mult de jumătate din cazuri și durează cel puțin trei luni, uneori mai mult, dar după un an sau doi, de obicei, se dispare.
Cu toate acestea, experții cred că POCD poate provoca adevărata dementa, deoarece amandoua bolile au acelasi mecanism de instaurare: în celulele nervoase ale pacientilor apar plachete ale proteinei beta-amiloide.
Se pare ca anestezicele induc o inflamatie in tesutul nervos, ceea ce provoaca POCD și / sau boala Alzheimer.
Cercetatorii francezi au analizat riscul de aparitie a dementei senile asociate cu anestezie generala. Din 1999 până în 2001 ei au observat 9.294 de pacien