În premieră în România, o expoziţie de maşinării din carton, de dimensiuni impresionate, are loc în România, în perioada 29 mai-23 iunie. Întreaga operă culturală se realizează sub ochii publicului de către artistul Bernard Lagneau. Spaţiul comercial devine spaţiu cultural prin scoaterea cartonului din condiţia lui şi trasformarea lui într-o instalaţie.
Vernisajul expoziţiei inedite de arta contemporană „Sun Plaza - Locul mecanizat # 82” a avut loc joi, cât instalaţia încă se construia, fapt ce face posibilă surprinderea măiestriei ce stă în spatele mecanizării sculpturii gigant de către publicul român.
Lumea de carton pe care a construit-o francezul Bernard Lagneau în România atinge o înălţime de 20 de metri. Mecanismul conţine un kilometru de bandă şi 150 de rotiţe, şi cântăreşte două tone.
Expoziţia este o premieră deoarece artistul nu creeaă niciodată aceeaşi instalaţie de două ori. Acesta utilizează uneori aceleaşi elemente, însă le montează în funcţie de arhitectura locului, în mod diferit, de fiecare dată. Este prima oară când lucrările sunt expuse la noi şi, de asemenea, prima oară când Bernard Lagneau vine în România.
În creaţiile lui, artistul nu foloseşte materiale de top, ci reziduuri, materiale perisabile, precum sfoară şi carton. Doar cu aceste materiale, Bernard Lagneau redimensionează spaţiul în care se află, dezertând din spaţiul cultural.
„Bernardd Lagneau vine cu un tip de artă care nu se înscrie în tiparul a ceea ce ce ştim noi că înseamnă artă - sculptură, pictură. El foloseşte o formulă alternativă, unde nu manualitatea este cea mai importantă parte. El este un filosof care instituie forme care au un spirit“, spune criticul de artă Pavel Şuşaru.
Artistul şi-a expus proiectele în toată lumea şi a „mecanizat“ până acum gări, fabrici, biserici, primării, chiar şi celebr