”Noi apreciem proiectul european, ca proiect al păcii, dar ni se aplică un dublu standard. Tot mai mulţi turci îşi pierd încrederea.”, spune şeful biroului ziarului Zaman din Izmir ( 4 milioane de locuitori, a treia metropolă a Turciei). Mai puţin de 40 la sută dintre turci au acum încredere în Uniunea Europeană, faţă de `80 la sută la finele anilor `90.
Suntem la masa de prânz, cu iskender kebap – una dintre emblemele culinare turceşti – însoţit de un pahar cu ayran. Acest amestec tonifiant de iaurt sărat îndoit cu apă tocmai a fost declarat de statul turc drept băutură naţională. Şi asta, în paralel cu o campanie puternică împotriva băuturilor alcoolice. O lege extrem de restrictivă a trecut de Parlament şi, potrivit acesteia, vânzarea de alcool va fi interzisă după ora 10 seara. Publicitatea va fi şi ea interzisă, scenele din filme în care personajele beau alcool vor fi blurate. Promulgarea nu va fi o problemă. Turcia ”profundă”, Turcia tradiţionalistă, Turcia majoritară susţine proiectul antialcool, iar guvernanţii ştiu asta.
E greu de estimat ce efecte va avea legea asupra puternicei industrii a turismului sau cum va afecta actul normativ produse locale precum berea, celebrul raki ( corsepondentul uzo-ului grecesc ) ori vinurile care începuseră, timid, să-şi facă un loc pe piaţă. Ce se va întâmpla cu viaţa din Izmir, socotit cel mai liberal oraş al Turciei, fief al opoziţiei republicane? Un oraş care, mai ales în serile de weekend, se animă precum orice metropolă europeană.
Dar este Turcia europeană? Colegii jurnalişti turci spun că, din punctul lor de vedere, proiectul european rămâne valabil pentru ţara lor, dar pentru vremuri viitoare, când Europa însăşi se va simţi mai bine. ”Îi vedem pe liderii europeni cum se ceartă şi nu pot lua decizii împreună. Şi atunci, cum să nu scadă încrederea oamenilor?”, vine explicaţia.
În plus, anii înde