Tinerii între 15 şi 29 de ani care nu au un loc de muncă şi nici nu studiază reprezintă o adevărată problemă, atât pentru societate, cât şi pentru buna lor dezvoltare, arată o analiză a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare (OECD). Experţii au găsit o serie de factori care favorizează fenomenul şomajului în rândul tinerilor, o problemă identificată la nivel global sub numele de „generaţia pierdută“.
Aproape 6% din tinerii din întreaga lume nu au un loc de muncă, în timp ce în Uniunea Europeană şi în România, în speţă, fenomenul tinerilor între 15-24 de ani şomeri se cifrează la 23%, atingând cote record în 2013, după anii de criză economică.
Specialiştii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare (OECD) atrag atenţia, într-o analiză publicată de curând, că aceste cifre îngrijorătoare privind tinerii care nu au nici loc de muncă şi nu sunt nici cuprinşi în vreo formă de educaţie (aşa-numiţii NEETS), oferă o perspectivă nefavorabilă asupra modului în care diverse sectoare de muncă şi mediul educaţional gestionează tranziţia între şcoală şi serviciu.
„Statisticile devin şi mai îngrijorătoare atunci când tinerii sunt împărţiţi în alte subcategorii, cum ar fi cei care sunt în căutarea unui loc de muncă, mai precis şomerii, şi cei care au renunţat definitiv să mai muncească, fiind inactivi şi neproducând nimic nici pentru societate, nici pentru propriul trai“, scrieKarinne Logez, statistician la Departamentul pentru Educaţie al OECD, pe blogul organizaţiei.
Tinerii fără liceu, pericolul cel mai mare
Mult mai îngrijorătoare este categoria tinerilor între 15 şi 19 ani care riscă să nu termine liceul şi, astfel, să nu-şi mai caute un loc de muncă. „Tocmai acest aspect îi face să piardă pasul cu colegii lor mai bine pregătiţi“, spune Logez.
Specialistul inventariază cauzele care generează creşterea numărului tinerilor şomeri sau cu st