- Editorial - nr. 106 / 1 Iunie, 2013 Avem o tara binecuvantata de Dumnezeu cu multe bogatii naturale, dar cu cetateni extrem de risipitori. Nimeni nu cunoaste cu adevarat numarul romanilor plecati in tari straine, la munca, cand la noi isi pot rostui o viata imbelsugata. Ca o dovada stau tinerii fermieri din agricultura. Din nefericire, dezinteresul manifestat de guvernanti fata de agricultura si industria alimentara, birocratia stufoasa in accesarea fondurilor europene si, nu in ultimul rand, numeroasele controale, cu rost sau fara rost, efectuate de DSVSA, Sanepid, Garda Financiara etc., iti provoaca dezgust. Cotidianul "Cuvantul liber” se vrea un ziar judetean, prin urmare, incerc sa redau realitatile de pe meleagurile noastre. De data aceasta, vreau sa semnalez dezinteresul manifestat de conducerea judeteana, dar si de cetateni, in ce priveste valorificarea eficienta a fructelor si legumelor cultivate, dar si a fructelor de padure. A trebuit sa vina printul Charles al Marii Britanii sa ne demonstreze ca se pot castiga bani frumosi prin prelucrarea materiei prime din acest domeniu. Astfel, la Saschiz s-a incurajat o activitate manufacturiera in prelucrarea legumelor, la Malancrav exista un atelier la standarde europene, unde se fabrica suc natural de mere, exportat in tarile europene, chiar si la Casa regala a Marii Britanii. Noi am avut in Targu-Mures o fabrica de conserve renumita, care producea conserve de legume apreciate peste hotare si in tara. Nu stiu cum si de cine, aceasta bijuterie a industriei alimentare romanesti a fost privatizata. Stiu doar ca, printre conditiile impuse, era si una care prevedea continuarea activitatii de prelucrare a legumelor. Sa nu se uite ca in judetul Mures exista un potential imens in producerea de legume in ferme specializate, dar si in gospodariile populatiei. Amintesc doar cultura mazarii pentru boabe, pe sute de hectare,