Editura Humanitas a lansat volumul "Sfârșitul Occidentului? Spre lumea de mâine", scrisă de istoricul Lucian Boia. În debutul lansării, scriitorul Gabriel Liiceanu a remarcat că și prin această lucrare, Boia reușește să creeze o emoție a ideilor, care nu îi permite cititorului să rămână indiferent.
"Este meritul lui Lucian Boia că reușește să creeze această emoție a ideilor. Te face ca în marginea ideilor lui să nu rămâi indiferent, să ai o vibrație, să te implici într-o oarecare patimă în discuția pe care ți-o propune și să încerci să ai un punct de vedere", a afirmat Gabriel Liiceanu.
Acesta a mai remarcat faptul că lucrarea nu vorbește despre sfârșitul Occidentului, ci dacă se pune problema unui sfârșit al Occidentului. Liiceanu a explicat că istoricul realizează o trecere în revistă a unor scenarii posibile, pornind de la modelul occidental bazat pe creativitate şi libertate.
"Primul lucru pe care îl aflăm este că istoria nu este o înlănțuire de necesități, ci este rodul unor subtile și savante întâmplări. De ce Occidentul și de ce sfârșitul Occidentului? Pentru că aici s-a creat modelul de umanitate în care trăiește astăzi toată planeta. Întâmplarea numită Occident este chipul necesar al întregii planete.(...) Inclusiv cei care pun bombe la fundațiile clădirilor trăiesc în modelul occidental. De asta cred că Lucian Boia și-a pus întrebarea cum se comportă România în ipostaza ei occidentală. Răspunsul pe care îl dă este simplu: nu știu să spun, pentru că un istoric nu are voie să vorbească despre viitor, iar dacă un istoric are de gând mai mult în joacă să-și pună această problemă nu are decât să treacă în revistă scenariile posibile, sau mai degrabă probabile la care se așteaptă pornind de la acest model. O să vedeți răspunsurile pornind de la scenariile posibile, dar opinia mea este aceea că nu va fi înlocuit decât de o civilizație care îi va lua