Artistul Ioan Florea, de origine romana, traieste, lucreaza si creeaza in America. A dus cu el dragostea pentru painea facuta la cuptor, mirarea copilareasca in fata oaselor albite de timp din padure si peisajele paradisiace.
Devenit de curand cetatean american, Florea a facut un gest deosebit anul trecut, in noiembrie, dupa ce uraganul Sandy a facut prapad pe coasta de est a tarii. Artistul a ajutat sute de artisti ramasi fara ateliere dupa trecerea furtunii, donand tuburi din vopselele inventate chiar de el.
Ioan Florea a povestit, pentru Ziare.com, cum este viata unui artist in Statele Unite, ce legaturi pastreaza cu Romania si care sunt principalele sale surse de inspiratie.
Un artist, spune Florea, poate trai din arta in America, cu toate ca majoritatea artistilor urmeaza alte cariere, tangente la domeniul artistic. "Este posibil, dar depinde de tipul de arta. Dar majoritatea artistilor, dupa terminarea masteratului in arta, MFA, ajung sa predea la Colegii si Universitati sau devin graphic designers sau au alte joburi".
Integrarea unui artist roman in spatiul artistic american nu pune probleme decat la nivel individual, intrucat exista pericolul "dizolvarii". Ramane o provocare mentinerea creativitatii intr-un spatiu artistic international, spune Ioan Florea. "Spatiul artistic american este unul international. Nu exista o definitie sau o formula de integrare. Ca artist este o experienta individuala si depinde de algerile, motivatiile si discursul tau artistic".
Nanostructures - 304cm X 243cm X 15cm fused resin/pigment on canvas, 2013
Florea crede ca este extrem de usor sa te dizolvi ca artist. "Cred ca peste tot in lume a fi artist este un proces activ continuu. De obicei cand esti student e usor, greul vine cand trebuie sa-ti mentii creativitatea si sa nu renunti".
Pentru un rom