În România a ajuns, pentru a treia oară, un nor de praf de mari dimensiuni. Praful este adus de vânt din nordul Africii şi, în urma ploilor abundente, va ajunge pe sol. Cât de periculos este acesta pentru sănătatea noastră? Poartă oare viruşi şi bacterii nocive acest praf? Ne poate transmite bolile caracteristice continentului african?
Răspunsurile la acestea întrebări importante ne-au fost prezentate de medicul Sorin Rugină de la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase. „Nu este cazul să ne panicăm. Nu există nici un risc ca acest praf să poarte viruşi. De altfel, aceştia nici nu ar rezista condiţiilor. Mai degrabă, viruşii şi bacteriile pot fi aduse de păsări, ţânţari, căpuşe”, ne-a explicat medicul Sorin Rugină. Potrivit site-lui sfatulmedicului.ro, printre bolile de origine africană se numără tripanosomiaza africana (boala somnului), filarioza limfatică, febra galbenă, leishmanioza cutanată, leishmanioza cutaneomucoasă, leishmanioza viscerală, tifos, oncocercoză.
Praful de origine sahariană prezent şi pe teritoriul României în ultimele zile este în concentraţii reduse şi va scădea treptat până vineri, dar precipitaţiile prognozate pot antrena astfel de particule spre sol, menţionează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), într-un punct de vedere oficial, postat, joi, pe propria pagină de internet. „„În ultimele două zile, praf de origine sahariană a fost antrenat de circulaţia atmosferică la scară mare înspre Peninsula Arabică şi apoi spre Turcia, Marea Neagră şi Peninsula Balcanică. Conform imaginilor satelitare specializate, concentraţiile cele mai mari s-au semnalat deasupra Turciei. Ţara noastră se află la periferia norului de praf saharian, concentraţiile fiind la un nivel redus şi în scădere treptată, până spre sfârşitul zilei de vineri, 31 mai 2013”, menţionează sursa citată. Meteorologii precizează, totodată, faptul că preci