Ministrul Sănătăţii a declarat astăzi că şpaga din sistemul sanitar românesc nu poate fi eradicată. „Eu nu sunt utopic. Vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România”, a spus Eugen Nicolăescu.
„Eu cred că şpaga, în genere, nu poate fi eradicată de mâine că vrem noi să o eradicăm. Ea trebuie să facă parte dintr-un program amplu şi complex”, a explicat ministrul Sănătăţii.
„E vorba de creşterea salarizării medicilor şi asistenţilor, care trebuie să fie un lucru corect. Trebuie să-i dai omului, ca să poţi să-i ceri. Dacă un om primeşte o leafă decentă, atunci automat poţi să-i ceri: potoleşte-te cu şpaga că s-ar putea să ai lucruri grele şi complicate la care trebuie să răspunzi. Până atunci e o complicitate între medic, asistent şi cetăţean”, a spus Nicolăescu.
Potrivit Mediafax, ministrul Sănătăţii vrea să facă un program foarte complex, axat pe un studiu făcut de Banca Mondială în urmă cu câţiva ani.
„Sunt nişte propuneri, ne uităm pe ele şi încercăm să le găsim în următorii ani la fiecare câte o rezolvare”, a completat Nicolăescu.
Doi români din trei dau şpagă la medic
Un studiu realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul” arată că peste 60% din români spun că au dat bani sau cadouri medicilor. Dintre aceştia, 66,6% au ales să recompenseze din propria iniţiativă cadrele medicale, în timp ce 31,4% din cei care au dat şpagă spun că li s-a cerut.
Peste 57% din participanţii la studiu consideră că trebuie să dea bani medicului pentru a beneficia de un tratament de calitate, în timp ce 42% din români cred că pot beneficia de un tratament de calitate chiar dacă nu dau bani la medic.
Românii se împart în tabere aproape egale când vine vorba despre corupţia din sistemul public de sănătate din România. Astfel, 49,4% din aceştia consideră că sistemul nostru de sănăt