Viitoarele guvernări de coaliţie vor trebui să se supună unei legi care va reglementa configuraţiile politice coaliţionale. Un proiect de lege în acest sens va fi prezentat în timpul apropiat în Parlament.
Despre aceasta a vorbit noul preşedinte al Legislativului, Igor Corman, citat de publika.md.
"Proiectul pe care l-am discutat privind coaliţiile trebuie fixat juridic nu doar pentru actuala coaliţie, dar şi pentru altele dacă vor exista. Proiectul privind coaliţiile trebuie să fie prezentat în Parlament, ca să fie şi un argument juridic solid. Elementele care ne-au dus în această criză au fost ieşirea din Acordul Alianţei, votul comun şi acesta a lovit în foştii colegi şi acum evităm astfel de fenomene negative, ca să existe claritate şi să nu fie confuzie. Dacă această iniţiativă va avea şi formă de lege, atunci nu va fi doar un angajament simplu", a declarat Igor Corman.
Preşedintele Parlamentului a menţionat despre importanţa unei comunicări eficiente în Legislativ şi a specificat că, în cadrul noii coaliţii, au fost create o serie de structuri care vor facilita acest proces.
„Am creat consiliul parlamentar al coaliţiei, adunarea generală a coaliţiei, consiliul coaliţiei, consiliul liderilor coaliţiei şi secretariatul coaliţiei. Sunt suficiente mecanisme care să consolideze majoritatea parlamentară", a precizat Igor Corman.
După mai bine de trei luni de criză, pe 30 mai, PLDM, PD şi grupul liberalilor reformatori au constituit Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană, l-au ales pe Igor Corman preşedinte al Parlamentului şi au votat Guvernul Iurie Leancă.