Cu alte metode de predare şi cursuri ţinute de cele mai multe ori într-o limbă străină, şcolile particulare prind teren în România. De la an la an, numărul elevilor care freventează cursurile unei şcoli particulare a crescut considerabil. Dacă în 2010 erau aproximativ 60.000 de elevi, în 2013 numărul elevilor care care urmează cursurile la particular a ajuns la aproape 100.000.
Mai exact, conform Registrului Naţional al Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar Particular din România, în ţara noastră sunt acreditate 985 de şcoli particulare la care învaţă peste 98.000 de elevi.
Multe dintre aceste şcoli orgranizează toate formele de învăţământ, în timp ce altele au numai învăţământ preşcolar.
Cei mai mulţi elevi care învaţă la particular sunt înmatriculaţi la grădiniţă – 20.444, la învăţământul liceal – 20.922 şi la învăţământul postliceal- 47.911.
Cele mai scumpe şcoli particulare, în Bucureşti
Chiar dacă funcţionează după aceeaşi programă şcolară ca şi şcolile de stat, şcolile particulare îşi stabilesc fiecare costurile anuale pe care le plătesc elevii, dar şi modul în care sunt admişi elevii.
„Fiecare şcoală îşi stabileşte taxele, mai ales că ele sunt toate unităţi non-profit”, a spus Şerban Iosifescu, preşedintele ARACIP, autoritatea care acrediteaza şcolile.
Cele mai scumpe şcoli particulare sunt în Capitală, unde costul unui an de studiu ajunge pentru liceu şi la 19.000 de euro/an.
Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti, Şcola Internaţională „Mark Twain”, Şcoala Genesis, Şcoala Cambridge din Capitală, Liceul Internaţional de Informatică sunt în topul şcolilor cu cele mai mari preţuri.
La Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti, părinţii plătesc 18.300 de euro pe an pentru clasele I-VIII şi 19.500 euro pentru liceu.
La Şcoala Internaţională Mark Twain, un an de studiu la gimnaziu costă