Când nu aleargă după bandiţii care încearcă să aducă ilegal pe la graniţe tot felul de mărfuri suspecte, unii dintre poliţiştii de frontieră îşi pun uniforma în cui şi îşi dedică timpul pasiunilor pe care le au. Unii stau cu orele în faţa tablei de şah, alţii sculptează dumnezeieşte în trunchi de stejar sau sar cu motocicleta şi pictează scene aproape de neimaginat din Delta Dunării. Libertatea vă prezintă poveştile câtorva oameni în uniformă care au demonstrat că talentul nu se măsoară nicidecum în numărul de grade de pe umăr. Când nu aleargă după bandiţii care încearcă să aducă ilegal pe la graniţe tot felul de mărfuri suspecte, unii dintre poliţiştii de frontieră îşi pun uniforma în cui şi îşi dedică timpul pasiunilor pe care le au. Unii stau cu orele în faţa tablei de şah, alţii sculptează dumnezeieşte în trunchi de stejar sau sar cu motocicleta şi pictează scene aproape de neimaginat din Delta Dunării. Libertatea vă prezintă poveştile câtorva oameni în uniformă care au demonstrat că talentul nu se măsoară nicidecum în numărul de grade de pe umăr.
Sculptorul "Bâcu din Călineşti": Agent şef Codrea Petru zis "Bâcu din Călineşti" (42 de ani) de la inspectoratul din Sighetu Marmatiei e sculptor de peste 25 de ani, meserie furată, după cum spune chiar el, de la meşterii populari.
Printr-o măiestrie înnăscută, poliţistul de frontieră dă viaţă lemnului din orice esenţă (preferă, însă, nobilitatea stejarului), iar lucrările sale au ajuns în casele multor români. Mândru, aşa cum spune orice maramureşan adevărat, "Bâcu din Călineşti" vrea să facă în curtea casei sale din Sighetu-Marmaţiei un muzeu, într-o casă tradiţională.
Sare cu motocicleta şi desenează portrete. Gheorghe Sorin Flonta (36 de ani) de la Serviciul Poliţiei de Frontieră Nădlac, absolvent de liceu de artă, e caricaturist, primele portrete făcându-le chiar colegilor şi profesorilor