La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis miercuri expoziţia temporară „Ipostaze tehnice”, realizată de Muzeul Bucovinei în colaborare cu Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din Iaşi.
O călătorie în lumea sonoră şi în lumea imaginii
Expoziţia, aşa cum a spus la deschidere directorul instituţiei muzeale sucevene, Constantin Emil Ursu, a fost realizată de colectivul Secţiei de Istorie împreună cu colegii de la Conservare, sub coordonarea prof. Dan Petrovici.
Cele trei încăperi dedicate expoziţiilor temporare de la parterul Muzeului de Istorie prezintă cele mai reprezentative piese din patrimoniul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, 90 de obiecte care aparţin tipologic înregistrării sunetului, orologeriei, fotografiei, cinematografiei şi telecomunicaţiilor.
Expoziţia, aşa cum a remarcat prof. Dan Petrovici, oferă publicului vizitator prilejul unei „călătorii în lumea sonoră şi în lumea imaginii”, prezentând piese de o mare diversitate, aparatură cu efecte care „au înfrumuseţat viaţa omului”.
Patefoane, gramofoane, telefoane, aparate de fotografiat, maşini de scris, ceasuri de buzunar, aparate de radio, fotografii de epocă şi cărţi de specialitate sunt mărturii ale creaţiei tehnice care face obiectul acestui demers expoziţional.
O expoziţie care „însumează foarte multă ingeniozitate tehnică”
„Povestea” acestei expoziţii a fost prezentată de muzeografa Monica Nănescu, de la Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, care a invitat publicul la „cunoaşterea valorilor tehnice” din patrimoniul instituţiei muzeale ieşene, o expoziţie care „însumează foarte multă ingeniozitate tehnică”.
Fie că este vorba de aparatură de înregistrare/redare a sunetului, de la fonograful Edison (1910), la minipatefonul de buzunar Mikiphone (1927), şi de la cutia muzicală Symphonion (1920) la organeta Phoenix (192