Medicii de familie ieşeni sunt de acord cu decizia Guvernului de a aloca zece milioane de lei din fondul de rezervă a statului pentru reluarea producţiei de vaccin la Institutul Cantacuzino.
Mai mult, ei sunt de părere că producerea dozelor de vaccin autohton nu trebuia întreruptă niciodată, iar suma alocată este mult mai mică în comparaţie cu suma alocată pentru importul vaccinurilor din stărinătate.
„Este foarte bună decizia Guvernului de a aloca această sumă pentru reluarea producţiei. De altfel, producţia de vaccinuri nu trebuia întreruptă în România. Sunt tulpini de virus, în special pentru cel gripal, care se manifestă diferit pe fiecare continent sau zonă a planetei. Prin producerea de vaccin în interiorul ţării se pot selecta tulpini de virus care acţionează în această zonă. Sperăm ca anul acesta să avem vaccinul şi să ajungă la timp pentru campania de imunizare din sezonul următor“, a spus dr. Elena Savin, medic de familie la Policlinica Studenţească Iaşi.
Potrivit ministrului Sănătăţii, repornirea producţiei la Institutul Cantacuzino reprezintă un obiectiv major al actualului său mandat, implicându-se direct în reluarea activităţii acestui institut.
„Institutul Cantacuzino a devenit serviciu de interes economic general. Prin Hotărâre de Guvern, s-a aprobat Planul Naţional de Intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii şi s-au alocat 10 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului“, a precizat Eugen Nicolăescu.
Mai mult de atât, ministrul a promis sprijinirea firmei Antibiotice pentru a implementa programe de dezvoltare, reabilitare şi modernizare a platformei de producţie.
Medicii de familie ieşeni sunt de acord cu decizia Guvernului de a aloca zece milioane de lei din fondul de rezervă a statului pentru reluarea producţiei de vaccin la Institutul Cantacuzino. @N_