Depozitele în valută ale persoanelor fizice au crescut cu echivalentul a 1,2 miliarde de euro în ultimul an, preferinţa pentru euro a clienţilor menţinându-se deşi leul a intrat pe o tendinţă de apreciere în ultimele luni.
Populaţia avea economii în euro şi alte valute de echivalentul a 8,8 mld. euro la sfârşitul lunii aprilie, potrivit datelor BNR. De cealaltă parte, economiile în lei au stagnat la echivalentul a 62 miliarde de lei în ultimul an, practic aproape toţi banii noi aduşi de clienţi în bănci fiind depozitaţi în conturi în valută.
Evoluţia din ultimul an a economisirii reprezintă o schimbare la 180 de grade faţă de anii anteriori, când preferinţa pentru lei a fost evidentă. Soldul depozitelor în lei a crescut cu peste 20% în criză, în timp ce avansul depozitelor în valută a fost de două ori mai mic. Schimbarea direcţiei către valută s-a accentuat în vara anului trecut pe fondul volatilităţii cursului de schimb.
Depozitele în valută au continuat însă să crească şi în ultimele luni, când leul s-a apreciat, existând posibilitatea ca unii clienţi să considere această perioadă o oportunitate de a investi în euro la preţuri joase.
„Stocul total al depozitelor atrase de la clienţii privaţi s-a majorat cu 5% în aprilie datorită avansului rapid al economiilor în valută. Dinamica depozitelor în valută pe parcursul lunii trecute este interesantă având în vedere că leul s-a apreciat cu două procente în faţa euro în aprilie“, comentează Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.
La sfârşitul lunii aprilie depozitele în valută ale populaţiei consemnau o creştere anuală de 16% în euro, în timp ce depozitele în lei au înregistrat o scădere în termeni reali de aproape 4%.
Românii arată astfel o încredere crescândă în economiile în euro şi dolari chiar dacă ultimele luni au readus în atenţie regimul de garantare a