Stransa in clestele unei situatii geopolitice aproape fara iesire, Turcia reuseste sa inregistreze acea prosperitate economica, pe care ar putea-o invidia multe tari europene fara constrangeri din exterior, dar cu economii gata sa scape de sub cotrol.
Este aproape incredibil cat de neactractivi sunt pentru Turcia cei mai multi dintre vecinii ei. In sud, Siria isi zangane armele atat de amenintator incat 400.000 de refugiati au si sosit pe teritoriul turcesc, cautandu-si adapost.
In est, Irakul si - mai departe - Iranul, in nord Georgia si Armenia, iar in vest fiii risipitori ai Europei, Grecia si Ciprul. Acesta este tabloul, in fata caruia Turcia stie ca nu prea are vecini pe care sa se poata bizui la nevoie, dar are multi dintre cei care ar fi bucurosi sa-i stea impotriva - noteaza Project Syndicate.
Industrie competitiva si servicii pe masura
In ciuda acestei situatii deloc favorabile, Turcia si-a mentinut excelent economia pe linie de plutire. In ultimii zece ani, cresterea economica a fost relativ constanta, la un nivel de 5% pe an, iar ritmul da semne sa se pastreze acelasi si in continuare.
Dupa ce a facut fata prabusirii unor banci proprii in 2000-2001, Turcia a invatat lectia si nu s-a lasat antrenata de criza financiara de dupa 2008, declansata in America si detonata din nou in Europa.
Spre deosebire de unii dintre vecinii sai, Turcia nu are mari rezerve de materii prime, petrol si gaze, dar compenseaza lipsa lor printr-o industrie competitiva si servicii care le pot concura pe cele ale europenilor.
In anul 2012, destul de incercat pentru sud-europeni si pentru nord-africani, Turcia a reusit sa atraga in turism 36 milioane de vizitatori. Ca numar, acestia reprezinta aproape jumatate cat populatia tarii.
Turcia este una dintre tarile care au sesizat cel mai bine pul