Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com
Deoarece v-aţi manifestat dorinţa ca răspunsul legat de particularităţile şi căile de tratament ale epilepsiei să vină din partea mea, vin în întâmpinarea solicitării dvs. cu următoarele precizări:
1. În primul rând, crizele epileptice nu se pot încadra în categoria tulburărilor mentale, deşi starea de sănătate mentală poate influenţa controlul acestora. Aceste crize convulsive nu produc probleme psihiatrice sau retard mental, chiar dacă, în unele cazuri, cei cu epilepsie pot suferi concomitent şi de aceste afecţiuni. Pentru o mai bună înţelegere a fenomenului trebuie cunoscut faptul că celulele nervoase comunică între ele prin intermediul semnalelor electrice, iar o criză epileptică apare atunci când se petrece o modificare bruscă a acestor semnale, determinând dezorganizarea neuronilor. Practic, în timpul unei crize epileptice, anumiţi neuroni trimit mesaje anormale ce împiedică ceilalţi neuroni să funcţioneze normal, rezultând modificări temporare în senzaţii, comportament, mişcări sau stare de conştienţă.
Crizele epileptice pot apărea, în general, ca urmare a unei boli sau a unui traumatism care a afectat creierul, iar în cazul anumitor persoane, factorii ereditari sau de mediu pot contribui la apariţia crizelor convulsive recurente.
2. Crizele epileptice grand mal sunt cauzate de o excitabilitate neuronală anormală, rezultând o activitate electrică haotică, ce se dispersează rapid în creier. În cele mai multe cazuri, crizele pot să apară la intervale de timp întâmplătoare, deşi unele persoane le asociază cu ciclul menstrual (femeile), privarea de somn, hipoglicemia, stresul paroxistic şi, rareori, cu anumiţi stimuli de genul luminii, zgomotelor sau atingerii directe. Aş