Judeţul Ilfov, care cuprinde localităţile din jurul Capitalei, a rămas în 2012 regiunea cu cele mai multe case noi construite, în timp ce pe poziţia a doua a urcat Constanţa, judeţ care a depăşit anul trecut Clujul şi Suceava într-un top al construcţiei de locuinţe, o piaţă ce a scăzut în 2012 cu 3,1%, la 44.016 unităţi.
Numărul locuinţelor noi finalizate anul trecut în România a continuat să scadă, confirmând trendul din ultimii ani, însă declinul este cel mai redus de la începerea crizei, reiese din anuarul locuinţelor publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Constructorii au dat anul trecut în folosinţă 44.016 locuinţe noi, cu 3,1% mai puţin faţă de anul precedent. Ritmul de scădere a pieţei a fost încetinit pe fondul creşterii numărului de locuinţe finalizate în unele judeţe, cum este Gorjul, cu un avans de 125%, dar şi a proiectelor cu bani publici, care au revenit pe plus.
„Începând de anul trecut s-a văzut mai multă mişcare pe piaţa imobiliară din regiune. Gorjul a înregistrat o creştere datorită locuinţelor sociale construite din bani publici, începute acum mai mulţi ani, dar care au fost finalizate în 2012. Primăriile din Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti au construit cele mai multe locuinţe sociale“, afirmă Daniel Raos, director interimar al Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Gorj.
În ciuda creşterii de 125%, Gorjul rămâne un judeţ de jumătatea clasamentului în ceea ce priveşte numărul de locuinţe finalizate, cu doar 696 de unităţi rezidenţiale finalizate în 2012.
Pe de altă parte, Covasna, Mehedinţi, Tulcea, Caraş-Severin şi Teleorman pot fi considerate zone „moarte“ în ceea ce priveşte construcţia de blocuri şi case, în condiţiile în care în fiecare dintre aceste judeţe anul trecut nu au fost livrate mai mult de 300 de locuinţe.
Fondurile publice care au săltat anul