Oare modernizarea României, pe tema căreia se face atâta tam-tam fără a preciza nimeni ce, cum și când se cuvine modernizat, n-ar trebui să includă și starea... closetelor? E-un subiect urât mirositor, cer scuze, dar nu-i cu putință să ascundem la nesfârșit gunoiul sub preș. De altfel, „Dilema veche” a dedicat un număr în întregime acestui subiect.
Andrei Pleșu, oripilat de electronica și robotica terifiant încorporate în „scaunul” closetului de care a avut parte într-un hotel din Japonia, scrie o delicioasă tabletă a uimirii depline. Uimit a rămas și subsemnatul, în China, unde, la closetul din Hotelul „White Swan” (Canton) erau postate cinci suluri de hârtie igienă, fiecare cu altă textură (mai fină, mai aspră), potrivit preferințelor utilizatorului.
Cum e la noi? Desigur, s-a mai evoluat de la punctul zero reprezentat de closetul oltenesc (doi pari: de unul te ții, cu celălalt de aperi de câini). Ba chiarpentru closetul unei școli din Ineu s-au investit nu mai puțin de 1.400.000.000 de lei vechi, bani publici (ați citit bine: un miliard patru sute milioane). Nu visăm la closete bătute cu pietre scumpe, cum are președintele Ucrainei Ianukovici (potrivit AFP), nici la performanțe precum cele etalate la Expoziția de la Shanghai („scaunul” de toaletă îmbrăcat în foiță de aur și înzestrat cu sistem audio încorporat) ori de National Geografic Kids Magazine, care propune dotarea closetului cu televizor aferent, DVD, TiVo, Xbox, laptop, dockiPod și pedale de bicicletă pentru continua întreținere a tonusului general (de care depinde și tihna defecației).
La noi? Cele mai multe inscripţii „WC”, mai ales din majoritatea staţiilor CFR, induc în eroare, fiindcă „WC” înseamnă „closet cu apă” şi, de regulă, lipseşte tocmai... apa. Chinezii au inventat WC-ul încă pe timpul dinastiei Han (206 înainte de Hristos), iar europenii l-au redescoperit ehei, tocmai în