Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a cerut "încheierea imediată" a demonstraţiilor anti-guvernamentale, cele mai puternice din ultimii ani, în condiţiile în care mii de protestatari s-au ciocnit cu poliţia în Istanbul şi Ankara, pentru a doua zi consecutiv.
Protestele au fost declanşate de planurile guvernului să care vor să construiască magazine de tip baracă în Piaţa Taksim din Istanbul, similare celor din epoca otomană.
Protestele s-au transformat într-o manifestare mai largă împotriva lui Erdogan şi a Partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP), pe care îl conduce. Piaţa Taksim este un loc tradiţional de adunare a celor care doresc să protesteze faţă de decizii ale autorităţilor.
Demonstraţiile au început lunea trecută, după tăierea unor copaci, pentru a face loc barăcilor.
Erdogan a declarat că va continua cu planul său, susţinând că subiectul este folosit pentru alimentarea tensiunilor. "La fiecare patru ani avem alegeri, iar această naţiune îşi exprimă opţiunea. Cei care au o problemă cu politicile guvernului pot să îşi exprime opiniile într-un cadru al legii şi democraţiei. Cer protestatarilor să pună capăt imedia acestor acţiuni", a afirmat domnia sa.
Partidele din opoziţie l-au acuzat pe premierul turc că s-ar comporta precum un dictator. "Zeci de mii de persoane spun «Nu!», se opun dictatorului. Faptul că eşti partidul care guvernează nu înseamnă că poţi să faci orice doreşti", a declarat Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de poziţie, Partidul Republican (CHP).
Recep Tayyip Erdogan a dus economia Turciei, în deceniul de când se află la putere, din situaţia de a fi predispusă la crize la a avea cea mai mare creştere din Europa. Domnia sa rămâne cel mai popular politician al ţării.
Criticii, însă, consideră că maniera sa de a conduce ţara este una autoritară, iar guvernul său conservator din punct