România riscă din partea Uniunii Europene declanşarea procedurii de infringement. Semnalul de alarmă a fost tras de către comisarii Gărzii de Mediu, care au arătat faptul că în judeţ trebuie închise toate depozitele de deşeuri neconforme, dar nu oricum, ci după un calendar anume. Unul din depozitele care trebuie închis musai este cel de la Borşa, termenul limită fiind undeva către finalul lunii iunie.
Garda de Mediu Maramureş consideră că trebuie ca autorităţile judeţene să insiste pe lângă primăriile Borşa şi Vişeu “deoarece existǎ tendinţa de a încerca ignorarea acestor termene, cu diverse argumente de ordin tehnic, dar mai ales financiar”.
“O problemǎ majorǎ derivǎ din angajamentele conducerii judeţului, implicit a altor instituţii descentralizate, pentru aplicarea politicii guvernului, aliniatǎ cu legislaţia comunitarǎ, în vederea închiderii depozitelor de deşeuri menajere neconforme, în paralel cu construirea unuia ecologic.
Trebuie subliniat cǎ existǎ precizat extrem de clar un calendar al acestor închideri, stabilit într-o hotǎrâre de guvern, pentru toate aceste depozite neconforme, la nivelul judeţului nostru cele la care trebuie sǎ le acordǎm atenţie sunt cel de la Borşa (finele lunii iunie ac) şi Vişeu de Jos (anul viitor). Motivul pentru care le menţionǎm este cǎ va trebui insistat pe lângǎ UAT-urile specificate anterior pentru a urmǎrii paşii stabiliţi în acţiunea de închidere, inclusiv cu sprijinul Prefecturii Maramureş, deoarece existǎ tendinţa de a încerca ignorarea acestor termene, cu diverse argumente de ordin tehnic, dar mai ales financiar.
Dorim sǎ precizǎm cǎ NU se poate negocia nimic din cele agreate cu UE, anual existând delegaţii ale lor ce verificǎ individual fiecare dintre aceste depozite, cu posibile urmǎri neplǎcute, inclusiv cu declanşarea procedurii de infrigement, ce pot genera obligaţii financiare la nivelul întregi