O anchetă a procurorilor ieşeni readuce în atenţia opiniei publice o cutumă înrădăcinată de secole în rândul comunităţilor de ţigani căldărari. Pentru mulţi, ar putea părea de domeniul fantasticului. Pentru etnicii care vor însă să respecte obiceiurile ţigăneşti e o normalitate. Căsătoria forţată, de la vârste foarte fragede, este un ritual practicat încă în localităţile din judeţul Iaşi în care predomină populaţia romă. Autorităţile române, resemnate de mult în a eradica fenomenul, ajung foarte rar să ancheteze astfel de cazuri. De multe ori nu există cadrul legal. Uneori, interesul este cel care lipseşte.
Ieri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au finalizat o anchetă iscată în urma unei căsătorii forţate. Protagoniştii: o copilă de 12 ani şi un băiat de 22. Artizanii: părinţii lor, care au stabilit căsătoria celor doi înainte ca mirii să se cunoască. Cazul s-a finalizat tragic pentru fata de 12 ani, vândută practic de părinţii săi, care a rămas traumatizată după ce şi-a început viaţa sexuală fără voia ei, fiind în prezent instituţionalizată.
Revoltător este că acest caz, unul din multele de acest fel din comunităţile de romi, a ajuns în vizorul legii după ce părinţii celor doi tineri nu s-au înţeles la bani. Drept răzbunare, familia adolescentei l-a reclamat pentru viol pentru cel care ar fi trebuit să le fie ginere.
Povestea minorei S.M. a început în toamna anului trecut, atunci când fata era elevă în clasa a V-a la Şcoala din Munteni, judeţul Galaţi. Părinţii ei au fost atunci contactaţi de Cornel şi Portocala Stănescu, doi romi căldărari din Luncea Cetăţuii, comuna Ciurea. Ieşenii de etnie le-au spus prin telefon gălăţenilor că au un băiat de 22 de ani, pe care ar vrea să-l logodească cu fiica lor. Ulterior, cele două familii s-au întâlnit şi au pus la punct detaliile „afacerii“. La începutul lunii noiembrie, adolescen