Rând pe rând, guvernanţii incriminează efectul pe care această schemă îl are asupra preţului la energie, care ar face necompetitive produsele româneşti
Nica: România a făcut "o prostie" atunci când a introdus certificatele verzi, care permit
recuperarea investiţiilor în energia regenerabilă în numai doi ani
Companiile de profil spun însă că se vor retrage dacă se schimbă legislaţia şi că România va pierde investiţii de 3-4 miliarde de euro
Preţul energiei electrice scumpeşte nejustificat produsele finite ale României, făcându-le necompetitive în Europa şi implicit în întreaga lume, a afirmat ieri ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, continuând cele spuse săptămâna trecută de ministrul delegat pentru Energie Constantin Niţă şi în rezultatele raportului întocmit de CE pe această temă.
Pe de altă parte, companiile din domeniu au protestat faţă de intenţia Guvernului de a modifica legislaţia referitoare la sprijinul energiilor verzi, arătând că România va pierde investiţii de 3-4 miliarde de euro, iar E.ON România a anunţat că va renunţa la proiectele de producţie a electricităţii din surse eoliene.
"Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a venit şi ne-a spus un lucru pe care îl ştiam: Europa este necompetitivă datorită preţului la energie, iar România, la actualul preţ al energiei, este cea mai necompetitivă dintre toate ţările din UE. De ce? Din cauza şmecheriei cu certificatele verzi (...). România este singura ţară în care s-a făcut o asemenea prostie, să dai 160 euro pe megawatt când începe să bată vântul, dar în acelaşi timp se opresc toate termocentralele, ca să intre energia de la eoliene în sistem. Şi astfel s-a ajuns la o recuperare a investiţiilor în numai doi ani", a afirmat ministrul Dan Nica, la o emisiune televizată.
Săptămâna trecută, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, i