Nu este niciun secret că U.S.L., ca alianţă aflată la putere, îşi datorează poziţiile confortabile din Parlament şi administraţia locală în primul rând pensionarilor, care au fost mereu o categorie de alegători disciplinată, pe care P.S.D. a încercat să şi-o apropie prin promisiuni legate de creşterea pensiilor şi un nivel de trai mai bun. Din păcate, la mai mult de jumătate de an de momentul alegerilor parlamentare, situaţia pensionarilor nu s-a îmbunătăţit, indexările operate la începutul acestui an şi promise pentru anul viitor neputând ţine pasul cu inflaţia şi scumpirile utilităţilor şi alimentelor.
Marile creşteri promise încă nu s-au materializat
Atenţia şi grija promisă de actualul Executiv pensionarilor, în perioada de campanie, încă nu s-a materializat sub forma unor creşteri importante ale ecuantumului pensiilor sau printr-o îmbunătăţire simţitoare a nivelului de trai al acestei categorii sociale. Din câte se poate observa, pentru că nu exista o alternativă decât populistă, actualul Guvern se vede nevoit să respecte mai departe angajamentele luate faţă de F.M.I. şi forurile europene legate de reducerea dezechilibrului dintre cotizanţii şi beneficiarii sistemului de pensii, în condiţiile unui declin demografic îngrijorător. Conform angajamentelor, România trebuie să îmbunătăţească colectarea taxelor, să egalizeze vârsta de pensionare între femei şi bărbaţi şi să reformeze sistemul de pensii astfel încât să fie promovate angajările muncitorilor mai vârstnici.
Situaţia bugetului de pensii va trebui echilibrată prin măsuri care nu vor fi, cu siguranţă, populare, pentru că pâna în anul 2060 cheltuielile cu pensiile vor reprezenta 13,5% din produsul intern brut, fiind estimată o creştere de 3,7 puncte procentuale faţă de situaţia din prezent. Ca atare, Guvernul trebuie să ţină cont de aceste dezechilibru bugetar