Conducerea Ministerului Educaţiei recunoaşte că materiile predate elevilor din licee sunt mult prea dificile, unele dintre acestea fiind la nivelul cursurilor universitare. Din această cauză, multe manuale vor fi schimbate şi adaptate noilor programe.
Premieră absolută în învăţământ. Oficialii Ministerului Educaţiei aruncă bomba şi admit că unele manuale din sistemul liceal au un conţinut care se studiază la facultate. "În acest moment, unele manuale şcolare utilizate în sistemul de învăţământ au un nivel ştiinţific atât de ridicat încât pot fi asimilate cursurilor universitare", se arată în Metodologia pentru evaluarea manualelor, aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei. "Într-adevăr, sunt manuale care, în momentul de faţă, au un conţinut ştiinţific foarte încărcat. Orele trebuie adaptate strict pentru ceea ce dorim să le transmitem elevilor pentru acest nivel de învăţământ. Este foarte bine că Ministerul Educaţiei recunoaşte, în sfârşit, această problemă, care este mai veche, şi sperăm că se vor face paşi rapizi pentru corectarea deficienţelor. De multe ori, cei care realizează manuale şcolare tind să le încarce cu informaţii destul de multe şi de complexe pentru nivelul de pregătire care se cere elevilor. De exemplu, matematica şi fizica, deşi nu sunt singurele materii cu asemenea probleme. Fizica, matematica, chimia nu sunt discipline uşoare, necesită mai mult exerciţiu, mai multă voinţă, capacitatea de a înţelege", ne-a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".
Interes scăzut al editurilor pentru tirajele mici
Ministerul Educaţiei mai semnalează o problemă importantă cu care se confruntă sistemul. Este vorba despre cele peste 50% din programele şcolare din învăţământul preuniversitar pentru care nu există manuale şcolare aprobate. "Aceste m