Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“, au tratat la sfârşitul săptămânii trecute, un număr mare de pacienţi care au fost muşcaţi de căpuşe.
Ei spun că cifra celor care vin în UPU cu o astfel de problemă a crescut considerabil în ultima perioadă, iar situaţia devine îngrijorătoare.
„Am avut, în ultimele două gărzi, peste zece pacienţi muşcaţi de căpuşe. Pentru toţi s-a recomandat profilaxie anti-Lyme, motiv pentru care au fost redirecţionaţi către Spitalul de Boli Infecţioase. Toate persoanele au venit la scurt timp de la muşcătură, iar extragerea insectelor s-a putut face fără a fi nevoie de internare“, a spus dr. Diana Cimpoeşu, directorul medical al Spitalului „Sf. Spiridon“.
Muşcătura de căpuşă nu este întotdeauna dureroasă, iar unii pacienţi prezintă doar o pată roşie în zona afectată. Boala Lyme (sau borelioza) este afecţiunea provocată de muşcătura de căpuşă, care poate determina complicaţii la nivelul sistemului nervos central, al inimii sau a altor organe interne. Pe parcursul anului 2012, la Spitalul de Boli Infecţioase dinIaşiau fost înregistrate 76 de internări cu suspiciune de borelioză, din care jumătate au fost cazuri confirmate. Afecţiunea de manifestă printr-o simptomatologie diversă iar din această cauză este denumită şi „boala cu 1.000 de feţe“. Persoanele care sunt muşcate de căpuşe sunt sfătuite de către medici să meargă imediat la spital, pentru profilaxie anti-Lyme. Tratamentul pentru această afecţiune durează foarte mult, iar condiţia principal este punerea corectă a unui diagnostic, lucru extrem de dificil pentru medici, întrucât nu există o analiză care să ateste clar prezenţa bolii.
Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“, au tratat la sfârşitul săptămânii trecute, un număr mare de pacienţi care au fost muşcaţi de