Românii pot răsufla uşuraţi. În această vară, micii vor sfârâi pe grătarele din toată ţara. După ce o directivă europeană interzicea bicarbonatul de sodiu în carne, creând panică în rândul populaţie, oficialii de la Bruxelles s-au răzgândit şi au permis acest aditiv alimentar fără de care micul românesc s-ar fi transformat într-o simplă chiftea. Românii pot răsufla uşuraţi. În această vară, micii vor sfârâi pe grătarele din toată ţara. După ce o directivă europeană interzicea bicarbonatul de sodiu în carne, creând panică în rândul populaţie, oficialii de la Bruxelles s-au răzgândit şi au permis acest aditiv alimentar fără de care micul românesc s-ar fi transformat într-o simplă chiftea.
Conform legendei, micii au apărut pentru prima oară pe Lipscanii Bucureştilor, în cârciuma “La Iordachi” sau “La o idee”, cum i se mai spunea. Se zice că într-o seară, când muşteriii erau mulţi şi înfometaţi, proprietarul Iordache Ionescu a rămas fără maţe de oaie pentru cârnaţi.
Inventiv, negustorul a pus carnea direct pe grătar şi a îndrăznit să mai adauge ceva condimente şi bicarbonat de sodiu.
Succesul mititeilor a fost incredibil şi de atunci, românii nu ratează ocazia de a petrece cu acest delicios preparat pe masă. În urmă cu o lună, o veste neplăcută a băgat panica printre consumatori.
Mititeii riscau să dispară, deoarece o directivă europeană voia să interzică adaosul de bicarbonat de sodiu în compoziţia cărnii. Guvernul a solicitat oficialilor de la Bruxelles trecerea micilor româneşti pe lista produselor tradiţionale din Europa protejate.
Revolta autorităţilor şi a producătorilor a atras şi atenţia presei occidentale, care susţinea că dacă acest preparat va fi scos de pe piaţă, românii vor ieşi în stradă.
“Piaţa micilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro. Conform producătorilor, reţeta originală din 1902 prevedea ca micii să conţină tr