În primele 5 luni din 2013 aproximativ 4.000 de ceasuri falsificate au fost confiscate la vamă, ceea ce arată o creştere a încercărilor de fraudare, având în vedere că tot anul trecut aproximativ 8.000 de ceasuri falsificate au fost confiscate, a spus ieri Florica Maria Păun, consilier superior la Autoritatea Naţională a Vămilor, în cadrul evenimentului organizat de Temporis.
„Creşterea mare a confiscărilor de ceasuri de la an la an (în 2008 doar 600 au fost confiscate - n.red.) este datorată intensificărilor controalelor vamale“ a spus Păun.
În România procentul de falsuri, din totalul mărfurilor vândute este de circa 40%, potrivit unor surse din piaţă.
Volumul scăzut al produselor de lux şi valoarea ridicată de piaţă face ca piaţa luxului să fie foarte atractivă pentru falsificatori. Produsele de lux, de exemplu ceasurile, intră în ţară de obicei prin colete, bagaj de mână sau de cală, curierat rapid, din Turcia sau China şi nu în cantităţi mari precum hainele sau ţigările, conform spuselor lui Marian Tănase, de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.
„Ceasurile reprezintă 2-3% din produsele contrafăcute care încearcă să treacă vama“, a precizat Tănase
Printre ceasurile confiscate de Autoritatea Vamală se regăsesc branduri precum Bvlgari sau Police, dar şi Patek Philippe sau Rolex, modelul cel din urmă descoperit fiind chiar construit din materiale precum aur şi diamante, dar era fals, nefiind realizat de elveţieni. Pedeapsa pentru trafic cu asemenea produse se ridică la 3 ani de închisoare şi o amendă de 150 de mii de lei. Potrivit ultimului raport publicat de către Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică, valoarea totală a produselor contrafăcute care au traversat graniţele internaţionale este de peste 250 de miliarde de dolari. La nivel mondial, Milano este capitala falsurilor de lux, Florida este paradisul