Gospodinele care cred că uleiul de măsline utilizat la gătit este mai sănătos trebuie să-şi schimbe obiceiurile. Nutriţioniştii atrag atenţia că acest ulei dăunează grav sănătăţii din cauza conţinutului de acizi graşi mononesaturaţi.
Ar trebui să fie utilizat doar la salată
"Uleiul de măsline nu are un potenţial cancerigen în sine, ci doar în momentul în care este pus la prăjit. Uleiul de măsline are acizi graşi mononesaturaţi care, prin depăşirea punctului de fumegare, de circa 200 de grade Celsius, produc acei compuşi acroleinici, apar grăsimile trans şi, prin acestea, devine nociv. În consecinţă, uleiul de măsline nu trebuie folosit sub nicio formă la gătit, ci doar la salată. Dacă gătim cu ulei de măsline, acesta devine mult mai toxic decât cel de palmier, de exemplu, care este recomandat la prăjire. Uleiul de palmier are grăsimi saturate şi legăturile dintre atomii de carbon nu mai suferă schimbări. În plus, acest tip de ulei poate fi folosit de patru-cinci ori la prăjirea alimentelor fără să ne temem că va avea un impact mai mare asupra sănătăţii. Uleiul de floarea-soarelui se află undeva la mijloc. Acesta conţine mai ales grăsimi nesaturate şi este o soluţie de compromis, folosit prin tradiţie în zona noastră", ne-a declarat doctorul în nutriţie Ciprian Constantin.
200 de grade Celsius este temperatura de degradare a uleiului de măsline.
Gospodinele care cred că uleiul de măsline utilizat la gătit este mai sănătos trebuie să-şi schimbe obiceiurile. Nutriţioniştii atrag atenţia că acest ulei dăunează grav sănătăţii din cauza conţinutului de acizi graşi mononesaturaţi.
Ar trebui să fie utilizat doar la salată
"Uleiul de măsline nu are un potenţial cancerigen în sine, ci doar în momentul în care este pus la prăjit. Uleiul de măsline are acizi graşi mononesaturaţi care, prin depăşirea punctulu