De câteva luni, între blocurile şterse din cartierul Velenţa, o construcţie deosebită, înconjurată de verdeaţă şi flori, atrage atenţia trecătorilor printr-o frumuseţe aparte. Biserica greco-catolică Schimbarea la faţă are o arhitectură fără egal în această zonă a ţării, fiind o replică aproape exactă a singurei catedrale greco-catolice din Atena.
Parohul bisericii, protopopul Gavril Buboi, spune că aceasta a fost ridicată păstrând caracteristicile ritului bizantin tocmai pentru a sublina că greco-catolicii sunt acei continuatori ai ortodocşilor care au înţeles nevoia de unire a tuturor creştinilor.
Simbolul renaşterii
Până de curând, credincioşii greco-catolici din Velenţa n-au avut un loc de rugăciune în cartierul lor. Părintele Gavril Buboi (foto), protopop de Oradea, povesteşte că în 1948, când comuniştii au decretat-o antinaţională şi au scos în afara legii Biserica Greco-Catolică Unită cu Roma, lăcaşul de cult greco-catolic de pe Calea Clujului, cunoscut sub denumirea Biserica de la Barieră, le-a fost luat credincioşilor care o ridicaseră şi dată ortodocşilor, care o folosesc şi acum.
După Revoluţie, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei a decis să nu o revendice. "E un proces de lungă durată şi, în plus, în 1948, foarte multe dintre documentele noastre au fost arse. Fiind protopop, am văzut situaţii în care nu prea dăm dovadă că suntem creştini, nici unii, nici alţii. Am vrut să le evit", spune preotul, vorbind cu multă delicateţe despre neînţelegerile dintre fraţii ortodocşi şi greco-catolici.
Aşa a apărut ideea unei noi construcţii. "Am dorit să fie un simbol al renaşterii noastre de după 1989", explică parohul, care a găsit un spaţiu gol la intersecţia străzilor Seleuşului şi Alexandru Andriţoiu, care aparţine Statului Român, şi l-a cerut de la Primărie. "În 2006 am primit în concesiune fără plată 774 metri pătraţi, iar apoi, tre