Sunt lucruri care, odată cu trecerea timpului, capătă din ce în ce mai multă valoare.
Pe unele le cunoaştem, le protejăm, pe altele le uităm, dar le redescoperim.
În această ultimă categorie se încadrează şi Atelierele Centrale Petroşani şi Ştefan Georgescu-Gorjan, cele două componente care constituie reţeta secretă a realizării Coloanei Infinite a lui Brâncuşi.
Sorana Georgescu-Gorjan a revenit la Petroşani pentru a asista a inaugurarea standului ACP din cadrul Muzeului Mineritului, standul care spune povestea celor care au participat la construirea unui simbol naţional. Un vis pe care fiica inginerului l-a văzut îndeplinit, pentru că tatăl ei a colaborat la Petroşani cu Constantin Brâncuşi pentru realizarea acestei capodopere. Şi nu este singurul lucru pe care inginerul l-a realizat în beneficiul acestei comunităţi. A donat pentru muzeu şi o carte tipărită de tatăl ei despre ingineria minieră, o publicaţie rară, pe care o mai găsim doar în instituţiile de profil.
Ovidiu Rizopol a făcut, din partea Asociaţiei „Petro-Aqua”, o prezentare complexă a conceptului pe care asociaţia l-a avut în vedere pentru realizarea acestui stand. S-au prezentat reproduceri ale fotografiilor de la turnarea şi amplasarea Coloanei, scrisorile dintre Brâncuşi şi Georgescu-Gorjan, dar şi scrisorile dintre inginer şi foştii lui angajaţi, cu care a păstrat legătura după ce a plecat din Petroşani la Bucureşti.
Sorana Georgescu-Gorjan a povestit cum tatăl ei, care şi-a dat seama de importanţa acestui proiect, a ţinut neapărat să reconstituie scriptic echipa care a făcut posibilă realizarea Coloanei. Americanii îi oferiseră lui Brâncuşi posibilitatea de a realiza Coloana în atelierele lor. Însă acestuia nu i-a plăcut modul de lucru, tehnica de realizare. A încercat mai multe variante, iar tânărul inginer Ştefan Georgescu-Gorjan i-a oferit soluţia perf